Nerja (Andalusië): ideale zonbestemming door microklimaat

Op een kleine 50 kilometer afstand van het bruisende Zuid-Spaanse Malaga ligt het sfeervolle badplaatsje Nerja. Maar liefst 300 dagen per jaar schijnt hier gemiddeld de zon en dit maakt dit meest oostelijke plaatsje van de Costa del Sol ook in het voor- en naseizoen een ideale zonbestemming. Het toeristenseizoen duurt van Pasen tot en met de maand oktober -waarin de ‘feria’ (jaarlijkse stadsfeest) plaatsvindt- en daarnaast is dit vissersplaatsje geliefd bij overwinteraars. De aangename temperaturen zijn te danken aan het speciale microklimaat dat veroorzaakt wordt door de ligging ten opzichte van de achterliggende bergen, de uitlopers van de Sierra Nevada. Hierdoor is het in Nerja en het naastgelegen Torrox in de winter nèt even een paar graden warmer dan de overbekende plaatsen aan de andere kant van de Costa del Sol als Torremolinos, Fuengirola en Marbella. In hoogzomer komt de temperatuur echter weer zelden boven de 33 graden.

Nerja zelf is een aangename familiebestemming met veel verschillende soorten stranden, pittoreske winkelstraatjes, veelzijdige horeca en een gezellig uitgaansleven. Bekend zijn vooral het uitzichtpunt El Balcon de Europa en de grotten ‘Las Cuevas de Nerja’. Maar er zijn ook volop mogelijkheden voor (water)sport en recreatie in het natuurgebied (grenzend aan Nerja en de ‘ansichtskaart-dorpjes’ Frigiliana en Competa). Een activiteit waar bijna alle kinderen wel dol op zijn, is een gratis bezoekje aan het plaatselijke ezelopvangcentrum: the Nerja Donkey Sanctuary.

Andalusië is eigenlijk veel te mooi om alleen naast je zwembad te blijven liggen (hoe lekker dat ook kan zijn…). Vanaf Nerja rij je in ruim twee uur naar de indrukwekkende Mezquita in Cordoba en in een uurtje ben je in het sprookjesachtige Moorse paleis het ‘Alhambra’ in Granada (deze stad in de Sierra Nevada ligt overigens vlak bij een serieus skigebied). En vergeet vooral Malaga niet want deze sterk gerenoveerde havenstad is echt de actuele hot-spot van Spanje met vele nieuwe musea en vooral heel veel restaurants en tapasbarretjes.

Lees hier meer over Nerja en alle leuke uitstapjes en kinderactiviteiten aan de Costa del Sol. De schrijfster van deze website heeft overigens ook een boek geschreven (Toekomst & Tapas) over haar emigratie naar Spanje in 2006 en de eerste hoofdstukken van dit boek zijn gratis te lezen via de site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *