De 5 grootste steden in Frankrijk

Frankrijk kent vele mooie steden. Grote en kleine steden in het land zijn meer dan het bezoeken waard. Met online toeristeninformatie kunt u onder meer er achterkomen hoe rijk Frankrijk aan steden is. We zetten de allergrootste Franse steden op een rijtje.

Nice

Met ruim 340 duizend inwoners is Nice de 5de stad van Frankrijk. De stad ligt aan de Côte d’Azur tussen de steen Marseille en Genua. Door de ligging aan de Middellandse Zee is de stad erg geliefd bij toeristen die van de warme zon houden. Nice is de hoofdstad van Alpes-Martimes in de regio Provences-Alpes-Côte d’Azur. Naast kuststad is het historische centrum van Nice ook een absolute reden om de stad te bezoeken.

Toulouse

Deze stad beschikt over meer dan 45o duizend inwoners. Ook deze stad bevindt zich in het zuiden van Frankrijk, maar dan meer in het westelijke deel. Toulouse ligt aan de rivier de Garonne en is tevens de hoofdstad van Haute-Garonne en (voormalig) Midi-Pyrénées. In deze stad staat een zeer oude universiteit, deze is afkomstig uit de 13de eeuw. Daarnaast zijn er ook vele historische gebouwen te vinden in de stad. Toulouse is ook de thuisbasis van Airbus, een bekende vliegtuigfabrikant.

Lyon

Ruim een haf miljoen mensen wonen er in Lyon. De stad is omgeven door twee heuvels, de Fourvière en La Croix-Rousse. Door de stad Lyon komen twee bekende rivieren samen, de Rhône en de Saône. Het is ook de hoofdstad van Auvergne-Rhône-Alpes en van Métropole de Lyon. De oude stad van Lyon staat op de lijst van Werelderfgoed UNESCO, wat betekent dat het een bijzonder stad is. Er zijn dan ook heel wat bezienswaardigheden. Economisch is Lyon belangrijk. Zo zit het hoofdkantoor van de bank Credit Lyonnais in deze stad. Lyon heeft ook veel raffinaderijen en industrie.

Marseille

Deze Zuid-Franse havenstad aan de Middellandse Zee telt maarliefst 855 duizend inwoners. Daarmee is het de grootste stad in het zuiden van Frankrijk. In de stad kun je genieten van het strad, de oude haven en vele historische bezienswaardigheden. Van Marseille naar Parijs is het mogelijk om te reizen met een hogesnelheidstrein. Hierdoor zijn er veel Parijzenaren met geld genoeg die een tweede appartement in Marseille hebben. Vlak bij Marseille worden jaarlijks Formule 1 wedstrijden gehouden.

Parijs

Bij uitstek is natuurlijk Parijs de grootste stad van Frankrijk. Er wonen 2,2 miljoen mensen in deze stad! Parijs is bovendien wereldstad. Met bekende monumenten, zoals de Eiffeltoren, de Notre Dame en het Louvre, is de stad in trek bij vele toeristen van over de hele wereld. Politiek, economisch en historisch heeft Parijs een prominente rol. De stad wordt ook wel de lichtstad genoemd, wordt gezien als zeer romantisch en de prachtige Seine splitst de stad in twee delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *